Proiectul „Engendering Solidarity: a Transnational Youth Dialogue (ESTYD)” își propune să sporească capacitatea sectorului de tineret la nivel local, având ca obiectiv direct tinerii, grupurile informale și organizațiile de tineret care implementează proiecte locale de solidaritate (ESC30) și activități de participare a tinerilor (KA154) în întreaga Europă. Scopul principal al acestui proiect este să conecteze tinerii care au acceptat o provocare ambițioasă prin dezvoltarea și implementarea propunerilor de proiect la nivel local, oferindu-le șansa de a-și extinde experiența și de a crea rezultate de durată care vor beneficia noi grupuri de tineri din întreaga Europă. ESTYD este un proiect KA3 finanțat de Agenția Executivă a Comisiei Europene (EACEA) în cadrul programului Erasmus+, coordonat de Europiamo ETS (organizație națională de tineret din Italia).

În cele trei mobilități de până acum din cadrul ESTYD – Coach the Coach – Italia, Project Management în Solidarity projects – România, Communication in Youth projects – Polonia, participanții, lucrători de tineret din cadrul organizațiilor partenere împreună cu traineri și facilitatori experimentați au co-creat spații de creștere și împărtășire de informatii utile în implemetarea proiectelor de solidaritate și de participare a tinerilor.
Au fost experiențe cu multe conștientizări, cu explorare și învățare interculturală, inspirație și bucurie.
În cadrul proiectului ESTYD a fost conceput un ghid care descrie modul în care se pot implica tinerii, tipurile de proiecte (similitudini/diferențe), ce presupune elaborarea unui proiect dar și ‘tips and tricks’ pentru a vă ajuta în inițiativele voastre.
Ghidul poate fi accesat la: https://bit.ly/49nmeTK
ESTYD a fost o călătorie pasionantă și împlinitoare având ca scop împuternicirea tinerilor. Valorile proiectului sunt: „EMPOWER”, „CONNECT”, „ENGAGE”, și în același timp sunt consonante cu valorile organizației noastre. Prin eforturile noastre și contribuția entuziastă a unui grup remarcabil de tineri precum Ana, Iulia, Cristina, Adi, Wael, Ariana, Radu, Ioana, Florin, Bogdan, David și alții, dar și a partenerilor sau colaboratorilor noștri precum Asociația NevoParudimos, Team for Youth Association, Liceul Teoretic Carei, Colegiul National „George Coșbuc” Năsăud, Cofeels, Together for YOUth Generation am pus bazele unor comunități dedicate transformării pozitive contribuind la comunități mai sigure, mai reziliente și mai creative.
Am reușit să înțelegem mai bine nevoile tinerilor implicați în proiecte de solidaritate. Am creat spații de creștere și împărtășire a cunoștințelor, în care tinerii au avut oportunitatea să împărtășsească propriile experiențe, opinii sau idei, explorând și învățând împreună.